Bewust steentrippen in Zürich, de duurzaamste stad van de wereld
In Zürich ging dit jaar de gerecyclede vlag uit, want de stad werd verkozen to de meest duurzame stad op aarde. Daarom: een trip door de stad waar je de soep van straat kunt lepelen.
Een stad waar je de soep van straat kunt lepelen? Ja, het staat er echt. Al in het begin van de 20ste eeuw verbaasden mensen zich erover dat Zürich zo brandschoon was, zo veel schoner dan andere steden. Het was in elk geval James Joyce niet ontgaan, de Ierse schrijver die een tijdje in de stad woonde en voor de grap zei dat je ‘de minestronesoep van de Bahnhofstrasse kunt eten’.
Overdrijven is natuurlijk een vak, toch zoog Joyce de uitspraak niet uit zijn duim. Want wie kijkt naar het plaveisel van de meest exclusieve en prijzigste winkelstraat van Zwitserland, zal beamen dat hier dag in, dag uit wordt gepoetst, gezeemd en gezogen. Zelfs de bladeren die hier in het najaar van de lange rijen lindebomen dwarrelen, zijn voordat je met je ogen kunt knipperen met Zwitserse precisie weggewerkt.
Heb jij al een Tagonce kofferlabel?
Hiken en Biken
Door diezelfde gunstige ligging aan de voet van de bergen is er aan natuur geen gebrek. Zelfs als je stadsparken als Zürichhorn en Platzspitz (James Joyce’ favoriete plekje) en de oevers van de Limmat nog even niet meetelt, is een weekend niet lang genoeg om alle alpenlucht in je op te nemen.
Langs het meer en in de bergen en valleien liggen tientallen routes om urenlang te hiken en biken. En ben je op zoek naar een mooie plek om deze duurzame stad van een afstandje te bewonderen, dan zullen de inwoners je direct doorsturen naar de Üetliberg. Deze bobbel van bijna negenhonderd meter hoog wordt door de locals met trots ‘Zürichs berg’ genoemd. Het uitzicht is er adembenemend, maar niet slecht voor je longen.
Autovrij
In de stad reis je trouwens gewoon met het openbaar vervoer. Net als de Zürichers. Een aanrader is de Zürich-Card, waarmee je niet alleen toegang hebt tot fascinerende musea, maar ook nog eens gratis kunt reizen. Zo kan het zomaar gebeuren dat je in de bus of tram zit ingeklemd tussen een bankier in pak en een scholier in gescheurde jeans.
Het openbaar vervoer in de Zwitserse stad is namelijk erg in trek, mede doordat de stad het autoverkeer zo veel mogelijk beperkt. Parkeerplekken verdwijnen onder de grond en aan de oppervlakte verschijnen steeds meer autovrije zones. Zo kun je zonder je longen te belasten wandelen langs oude gebouwen, winkelen in luxueuze zaken en lokale producten proeven in Niederdorf, Limmatquai en de Bahnhofstrasse. Wel oppassen voor de trams natuurlijk.
Drinken uit de fontein
Eigenlijk tikt het klokje in Zürich zoals het nergens tikt. Loopt-ie zelfs een tikkie voor. De grootste stad van het land staat al jaren in de top van de meest leefbare steden ter wereld, en dat willen de inwoners graag zo houden. Zürich is niet alleen zo schoon als een vaatwastafeltje, de stad is ook veilig, vermakelijk en vooral dorstlessend.
Ze hebben hier het grootste aantal fonteinen ter wereld, waarbij je zonder problemen je flesje kunt vullen. Maar liefst 1224 zijn het er, grotendeels voorzien van water uit de nabije omgeving. Want met z’n ligging aan de voet van de Alpen en aan het Meer van Zürich is kraakhelder water makkelijker te vinden dan een frisdrankautomaat. Hoe duurzaam wil je het hebben? En neem van ons aan: het water uit de fonteinen is zo schoon dat je het verschil met kraanwater echt niet proeft.