Met de wind in je haren en zout op je wangen van Texel naar Schiermonnikoog. Door duinen en bossen, over stranden en wadden bewoond door robben. Dat is nou eilandhoppen op z’n Hollands. Doen? Doen!
Welkom op Texel
…roept een visser met hoge laarzen. Het zijn je eerste stappen op de Wadden. Maar wat weet je eigenlijk van Texel? Misschien eerst even langswippen bij infocentrum Ecomare, waar je wordt overladen met weetjes en anekdotes over de Wadden, het dierenrijk, de duinen en de Noordzee.
En omdat je nu nog betrekkelijk in de bewoonde wereld bent, pak je in De Koog een terrasje. Op de Postweg richting de veerdienst in de Cocksdorp kun je slapen op een van de campings. Of, voor wie van meer luxe houdt: in Hotel Texel.
Het gele monster van Vlieland
Vanuit De Cocksdorp duurt de reis naar Vlieland ongeveer een halfuurtje. Een stuk stiller daar, dat merk je meteen. Wil je de door zilte wind gekuste kustlijn verkennen, dan is de Vliehors Expres een geweldig avontuur.
Het gele monster rijdt je dwars door ‘de Sahara van het Noorden’ en stopt voor een Kodak-momentje bij het romantische reddingshuisje aan het eind. Via bossen, duinen, heide en strand fiets je vervolgens terug naar het enige dorpje dat het eiland rijk is: Oost-Vlieland. Te herkennen aan de 40 meter hoge Vuurboetsduin-vuurtoren.
Lekker veel Terschelling
Soms heb je van die dagen dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zoet bent. Zo’n dag is het altijd op Terschelling. Want toen je aan kwam varen, wist je dat je de oudste vuurtoren van Nederland moest bezoeken.
De zeehonden. Het natuurreservaat vol lepelaars. En dan ook nog je tanden zetten in heerlijke gerechten gemaakt van streekproducten. Verse vis uit de Waddenzee, konijn uit de duinen, zeekraal, kokkels, pondkoeken, cranberrytaartjes en voor de liefhebber een Terschellings biertje!
Jutten op Ameland
Op Ameland schroef je het tempo weer een tandje omlaag. Het vierde eiland van links werkt als een magneet op kunstenaars. Slenter langs kerkjes en commandeurshuizen. In het Juttersmuseum leer je wat er allemaal aanspoelt op het goudgele strand van Ameland.
In het plaatsje Nes kun je winkelen bij de Rentmeester, de Snuusterij en Tante A’n Dut’n en Dat’n. Ook hier een vuurtoren langs de kust (die je kunt beklimmen), rollende robben en lokale lekkernijen (vraag naar het Nobeltje).
Eindpunt Schiermonnikoog
Zodra je aan wal gaat op het kleine, maar o zo fijne Schiermonnikoog, sta je in beschermd natuurgebied. Het laatste (bewoonde) eiland van de zogeheten TV-TAS (Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog) is sinds 1989 een Nationaal Park en herbergt bossen en duinen, polders en wadplaten.
Plus een strand dat soms tot wel twee kilometer breed is. Jouw avontuur over de Waddeneilanden sluit je daarom af met twee benen in de natuur, of beter gezegd: in het zand, wandelend richting het meest oostelijke stukje van Schiermonnikoog, genaamd de Balg.
Dit is waar het eiland aan groeistuipen lijdt. De enorme zandplaat wordt almaar groter en is een van de jongste natuurgebieden van ons land. Een ideale plek om nog wat laatste souvenirs uit de branding te plukken. Zien we jou binnenkort ook eens op de Wadden? Vast wel!
WaddenhoppenTIP
In de zomer kun je eenvoudig van het ene naar het andere eiland hoppen, met name tussen T en V en T(2). De A en de S zijn iets lastiger te bereiken, maar een alternatief is via het vasteland (Holwerd en Lauwersoog). Raadpleeg overtocht.nl.
Welk Waddeneiland is jouw favoriet? Waar je ook naartoe gaat vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante. Reizen er ook kinderen of huisdieren mee? Ook zij vinden altijd de weg terug naar je dankzij onze armband tags en pet tags.