Let’s get Spanish

spain

De Ferrero Rocher van Spanje, dat is Granada. Flamboyant Spaans van buiten, zacht en exotisch Moors van binnen. Mét een laagje poedersneeuw.

Kijk je snel, dan lijkt Granada Spaanser dan paella. Een bakstenen stad, badend in oranje zonlicht en bedekt met nauwe straatjes die uitkomen op bruggen en plaza’s met tapasbars. Een plek waar je beneveld door de sangria wegzwijmelt bij zwoele gitaarmuziek, omringd door flirterige flamencodanseressen.

Ja we weten het zeker: dit is Andalusië ten voeten uit. De beste plekken voor een flamencoshow (tablaos) vind je in de heuvels van het oude gipsydistrict Sacromonte. Noteer: Cueva de la Rocío, Cuevas los Tarantos en Zambra Maria la Canastera.

We want moors

Maar krabbel je Granada verder open, dan merk je dat de stad een paar eigenaardigheden heeft. Krappe, soek-achtige winkelstraten met exotische kruiden, waterpijpen en tapijten, theehuizen en boven de stad uit torent een minaret.

Bijna acht eeuwen lang maakte Andalusië deel uit van het Moorse Rijk en daarvan was Granada de laatste hoofdstad. De belangrijkste erfenis van deze Arabische overheersing is de beroemde Alhambra, het waanzinnig mooie, middeleeuwse paleis, gevuld met prachtige islamitische kunst en architectuur.

Moderne snack

Het laatste wat je in een stad met zo veel oude cultuurschatten verwacht, is graffiti. Toch kent Granada een gelukkig huwelijk met moderne kunst. Met name in de Joodse wijk Realejo vind je de prachtigste murals.

Verantwoordelijk voor deze moderne meesterwerken is de artiest El Niño, vanwege zijn larger-than-just-krabbels de Banksy van Spanje genoemd.

S(k)í señor!

De pieken van de Sierra Nevada zijn de stukjes hazelnoot in de Ferrero Rocher. Als woeste bodyguards staan ze rondom de eeuwenoude stad en hoewel het voorjaar misschien de voorkeur heeft, zou je eens in de winter naar Andalusië kunnen gaan.

Dan openen in de aangrenzende bergketen namelijk de meer dan honderd kilometer aan sneeuwzekere skipistes, voor zowel groentjes als gevorderden. Op steenworp afstand van Plaza Nueva, onder aan de Alhambra, ligt Hammam Al Ándalus. Denk: zeven warme, lauwe en koude baden, oosterse raamwerken en schemerlampen, serene muziek en een menukaart aan massages, therapieën en bijzondere rituelen.

Dit bericht is gepost in Reizen. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.