Kilometer vreters – spectaculaire autoroutes

Route rijden

Glijden door een landschap vol kliffen en kastelen? Manoeuvreren in de windstream van James Bond? Daar rijden we graag voor om. De SPECTACULAIRSTE AUTOROUTES in Zee-, Schot- en Zwitserland, én het Frankrijk van Napoleon.

Als je als forens elke morgen bij knooppunt Badhoevedorp tegen de window sticker van je voorligger aankijkt, is de lust om te rijden wellicht ietwat verdwenen. Kilometers kaarsrecht wegdek on repeat, met als enige afleiding je nagelschaartje, een billboard van een fastfoodketen en de hits van 100% NL.

Heel even zou je vergeten dat autorijden ook heel bevrijdend kan zijn, dat er in Europa routes zijn waarbij de haarspeldbochten tot in de hemel rijken en het asfalt dwars door zee dendert. Gordel om en raampje open!

Dwars door zee

Laten we dicht bij huis beginnen. Om de motor warm te draaien en de rechtervoet alvast te laten wennen aan het gaspedaal. Net als de Overseas Highway in Florida scheren ook de wegen van de Deltaroute over horizon en zee.

Dicht bij huis en toch spectaculair

De Haringsvlietsluizen, de Grevelingendam, de Oosterscheldekering en andere Deltawerken zijn ideaal als circuit voor een ontspannen dagje toeren, maar tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de zee op gepaste afstand blijft. Tijdens een roadtrip over dit vernuftig staaltje watermanagement maak je daarom een verplichte pitstop bij informatiecentrum Neeltje Jans. Net als voor een duik in de Noordzee, zeehonden spotten en oesters plukken.

Het antwoord op Route 66

Van Route 66 kan een hoop gezegd worden. Ook dat ze soms een beetje saai is. Dus toen de Schotten twee jaar geleden in het noorden van hun land de nimmer slaapverwekkende North Coast 500 openden, werd die al gauw omgedoopt tot ‘het antwoord op Route 66′.

Het alternatief voor ’s werelds bekendste route begint en eindigt in het plaatsje Inverness, met daartussen ruim achthonderd kilometer aan natuurparken, bergketens, zandstranden, zeeën vol orka’s, watervallen, Middeleeuwse dorpjes, fjorden, oerbossen, duinen, uitkijkpunten, kastelen, kliffen en kustplaatjes.

Shaken, not stirred

Toen James Bond in de film Goldfinger de legendarische woorden ‘Shaken, not stirred’ uitsprak, doelde hij vast niet op zijn maag na de achtervolging in zijn Aston Martin op de Furka Pass. Maar het zou ons niets verbazen. De bergpas slingert hysterisch als een leeglopende ballon door het landschap van Zwitserland, langs gletsjers, besneeuwde bergtoppen en gifgroene aplenweides, en dat op zo’n 2431 meter boven zeeniveau.

Vanwege die hoogte en de sneeuw gaat de pas pas in juni open, wel kun je dan gewoon nog de Rhone Glacier bezoeken, de gletsjer waar de gelijknamige rivier haar oorsprong vindt en waar Bonds tegenspeelster Tilly Masterson een poging deed om Goldfinger te liquideren.

IJzingwekkend spannende route, ook als je geen klassieker met velgen met roterende scheermessen hebt.

Napoleon achterna

In de dagen dat Napoleon vanaf Elba naar Frankrijk ontsnapte om daar opnieuw een revolutie te ontketenen, bestond zijn vluchtroute vooral uit ezelspaden. Dat veranderde zo’n honderd jaar later, in 1932, toen over het historische traject een rode loper van zwart asfalt werd uitgerold.

Kabbelend vanaf de schitterende Côte d’Azur naar Grenoble, dwars door de Alpen, dwars door dromerige dorpjes. De wegen van de Route Napoléon zijn te herkennen aan de keizerlijke adelaarstekens en vaak zijn ook op de punten waar de grote, kleine keizer zijn oor te rusten legde of zijn maag vulde, voorzien van een herdenkingsteken. Rij je na de route door naar huis, maak dan ook een (tussen)stop in Waterloo, de finishplek van Napoleon.

Extra blokje om

Maak je roadtrip door Europa op z’n alleronvergetelijkst door bij vintageroadtrips.nl een Kever Cabrio, Porsche 911, Deux Chevaux of andere oldtimer te huren. Sluit jij de dag het liefst af op een camping, dan kun je op camptoo.nl een camper van particulieren huren.

Hoe ziet jouw ideale autovakantie eruit? Waar je ook naartoe gaat vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante. Reizen er ook kinderen of huisdieren mee? Ook zij vinden altijd de weg terug naar je dankzij onze armband tags en pet tags.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.