Mañana, mañana

Relax

Rennen, vliegen, boarden, taxi pakken, inchecken. Vier musea, vijf monumenten en dat in krap twee dagen. Is dat nog vakantie? Doe ons maar liever SLOW TRAVEL, dan zie je meer! Hoe het kalme reizen je horizon verbreedt.

“Dit is de voicemail van Erik, ik ben er even niet. Mijn trein is gisteren aangekomen en nu ben ik even druk met acclimatiseren. Morgen een banket op het dorpsplein voor de honderdste verjaardag van opa Pepe. Uitgenodigd door de bakker op de hoek, die ook zijn zoon en burgemeester is. En overmorgen misschien een cursus pasta maken. Maar misschien ook wel de dag erna. Na het fietsen door de heuvels of zo. Hoe dan ook, spreek een bericht in na de piep.”

Wie op z’n gemakje reist, ziet iets van de wereld. Niet op pad met een dagprogramma of een reisgids vol highlights, maar op avontuur met een open vizier en een plunjezak. Per trein, te voet of achterin de driewieler van een lokale wijnboer. Want hoe vaak betrappen we onszelf er niet op ons gehaaste leven door te zetten op vakantie? Dat het computertje in ons hoofd nog altijd ratelt?

Kedeng Kedeng in Noorwegen

Volgens kenners is het een van de mooiste routes ter wereld en je hoeft er alleen maar voor onderuit te zakken. Terwijl jij met je hoofd tegen het raam van het treinstel leunt, dendert de Bergensbanen langs gletsjers, fjorden, bergen, rivieren en watervallen en door tunnels en eindeloze bossen, van hoofdstad Oslo naar havenstad Bergen.

De door Lonely Planet gelauwerde treinreis voert onder meer door Hardangervidda, Europa’s grootste bergplateau en als je bij Myrdal de Flåmsbana pakt, vink je ook meteen het steilste spoor van ons continent af. En dat allemaal terwijl jij een appeltje schilt en een boekje leest.

Hoera, geen WIFI!

Als je echt moeite hebt met disconnecten en zelfs in Sint-Pieterskerk je e-mail checkt, dan is het tijd voor cold turkey afkicken: een zogeheten black hole holiday. Deze digitale-detox-hotels hebben alles wat je hartje begeert, behalve technologie. Dus zeg maar ‘ja’ tegen dromerige hutjes met uitzicht op zee, wandeltochten in lavendelvelden, yogasessies in de ochtend en bootjes om in te schommelen, maar ‘nee’ tegen: iPads, spelcomputers, WiFi en televisie. Even resetten dus.

Slenteren op z’n Catalaans

Het is een misverstand dat slow travel alleen geschikt is voor het ‘platteland’. Ook in een grote stad kun je de tijd nemen om te reizen. Neem Barcelona. Deze Catalaanse stad zit bomvol bijzondere gewoontes en gebruiken die je pas echt leert kennen als je je zintuigen de vrije loop laat.

Boek een appartement in het hart van de stad (een hotel is niet slow-travel-geschikt) en slenter eindeloos door de straten op zoek naar bewoners en verhalen – je nieuwsgierigheid is daarbij je grootste gids. Brand sjalotjes in het vuur (calcatoda), doe een wijntour, een Catalaanse tapaskookcursus of koop verse zeevruchten op de markt voor een zelfgemaakte paella.

Hottub in de Alpen

De Nederlandse John en Jacqueline runnen op tweeduizend meter hoogte in het autovrije Zwitserse dorpje Belalp een hip ‘Heidi-hotel’ dat de ideale uitvalsbasis vormt voor een slowcation. Want: de kamers zijn er van hout en supercomfortabel, in de keuken staat een chef-kok die van wanten weet en in de directe omgeving kun je je totaal verliezen.

Na een ontbijtje met pancakes en croissantjes trek je (in de zomer) met wandelschoenen of per fiets de bergen in, richting de door UNESCO beschermde Aletschgletsjer, en ski je (in de winter) via de pistes weer naar beneden. Laat bij de receptie wel even weten dat je bij terugkomst gebruik wilt maken van de hottub, de sauna’s en jacuzzi. Stuk voor stuk met uitzicht op de Alpen.

Zuid-Afrikaanse cadeautjes

Slow travel is geen middel, het is een mindset: reizen met je oren, neus en ogen open. En de populaire Gardenroute in Zuid-Afrika (‘Tuinroete’ in het Afrikaans) leent zich daar bijzonder goed voor. De route tussen pak ‘m beet Mosselbaai in de Westkaap en Jeffrey’s Bay in de Oostkaap is zevenhonderd kilometer lang en zit boordevol cadeautjes.

Huur een 4×4 en rij met een glimlach door dromerige landschappen vol exotische vegetatie, zandstranden, kliffen, natuurparken, lagunes, enge beesten en prachtige plaatsen als Knysna, George en Plettenberg Bay. Waar je stopt, eet, slaapt en vrienden maakt, laten we helemaal aan jou over.

Welke van bovengenoemde bestemmingen spreekt jou het meeste aan? Vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.