Home sweet Rome

Rome

Rome is geen stadje om zonder handschoenen aan te pakken. In de kleinste kieren vind je kerken, kapellen en kathedralen, kortom: klappers van klassiekers. Waar moet je zijn geweest?

Wat je niet mag missen in de Italiaanse hoofdstad

Als je tijdens de geschiedenislessen in de voorste banken zat, dan weet je dat Rome een rare stad is. Een stad gesticht door twee broers die liever aan de tepels van een wolf dan aan de bar hingen, waar gladiatoren elkaar in een ring met speren prikten en een bejaarde man ons vanaf z’n balkon ‘voor die bloemen’ bedankt.

Een wereldberoemde bestemming met meer klassiekers dan een verzamelalbum van Eros Ramazotti: Forum Romanum, the Pantheon, Villa Borghese, de Sixtijnse Kapel, Via Appia, de Spaanse Trappen, Piazza del Popolo, om van alle Bernini’s en Michelangelo’s nog maar niet te spreken.

Honderden, soms zelfs duizenden jaren roerloos op dezelfde plek, tegenwoordig geflankeerd door Gucci-boektieks en gelateria’s, of ieniemieniewinkels waar ambachtslui maatpakken maken.

Een plek waar je eens in de zoveel tijd naar terug moet keren, al was het maar om de klassiekers weer van stal te halen. Dus: steek je duim omlaag in het Colosseum, laat je zegenen door de paus op het Sint-Pietersplein en rij zoals de Romeinen op een Vespa over de kinderkopjes.

Duimpje omlaag

Je hoeft niet heel veel fantasie te hebben om te begrijpen wat zich allemaal binnen de muren van het Colosseum heeft afgespeeld. Zelfs met geringe filmkennis weet je dat er in dit tweeduizend jaar oude amfitheater behoorlijk wat gladiatoren zijn gesneuveld.

Tussen de driehonderd- en vijfhonderdduizend om precies te zijn, plus de inhoud van een dierentuin of duizend. Je begrijpt: de Romeinen hadden een nogal exotische manier van volksvermaak.

Lukt het je tijdens je bezoek aan het Colosseum omhoog te klimmen naar de skybox van de keizer, steek dan net als hij je duimpje in de lucht of, als je in een wrede bui bent, naar beneden.

Vind je liefde in Rome

Wie de film La Dolce Vita heeft gezien, kan de verleiding bij de Trevifontein waarschijnlijk maar met moeite weerstaan.

Zo gebeurde het ook dat jouw vertrouwde reisreporter in zijn prille jaren, met als voorbeeld de acteurs Anita Ekberg en Marcello Mastroianni, in het barokke monument sprong. Hartstikke illegaal natuurlijk en daarom raden we het iedereen af.

Sta jij aan de voet van deze wereldberoemde fontein, draai je dan om en gooi met je rechterhand twee muntjes over je linkerschouder. Volgens de legende loop je dan niet oom Agent, maar de liefde van je leven tegen het lijf.

Voor één muntje krijg je een terugkeer naar Rome, voor drie een huwelijk.

Daten met de paus

Toen de Romeinse keizers het christendom accepteerden, schoten de kerken als paddestoelen uit de grond. De bekendste: de Sint-Pieterskerk in Vaticaanstad, een soeverein staatje in het centrum, waarvan Michelangelo en Bernini voor een groot deel de designers waren.

Heb je het Sinter-Pietersplein, de basiliek en de Sixtijnse Kapel bezocht, zorg dan dat je zondag klokslag twaalf uur voor het Apostolisch Paleis staat. Dan gooit de paus zijn raampje open en gaat-ie met je in gebed.

Met een zegening op zak kan er dan niks meer misgaan in Rome.

Op je Vespa

Rome is groot en om alle klassiekers in één weekendje af te vinken, moet je verdraaid hard hollen. Uitkomst is Bicibaci.com, een bedrijf dat heerlijk degelijke fietsjes en mooie Vespa’s verhuurt. Maar ook klassieke tours organiseert. Langs filmlocaties, panoramapunten en kastelen bijvoorbeeld, op een vintage Vespa, in een Fiat 500 of een Piaggio Ape, je weet wel, zo’n driewielerding.

You never Rome alone

Het nadeel van Rome is dat er elke dat twintig vliegtuigen vol toeristen landen. Wil je niet uren in de rij staan, koop dan alvast je tickets online. En bestel de Roma Pass, een voordeelpas waarmee je o.a. gratis met het openbaar vervoer reist. Vanaf €28. Romapass.it

Missen we nog iets? Wat is jouw must-see in Rome? Waar je ook naartoe gaat vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante. Reizen er ook kinderen of huisdieren mee? Ook zij vinden altijd de weg terug naar je dankzij onze armband tags en pet tags.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.