Gentse schatten

Gent

Belgiës best bewaarde geheim. Oud van lichaam, jong van geest: de Vlaamse stad Gent is een historische studentenstad vol tradities in moderne jasjes. Oud en nieuw in wat ooit de grootste stad van België was.

Donderdag veggiedag

Dat je in Gent heel goed kunt eten, weet iedereen. Minder bekend is dat er de meeste vegetarische restaurants per inwoner ter wereld zijn. De stad doet nog een extra duit in het zakje door een vleesvrije donderdag te promoten, toch wel heel iets anders dan woensdag gehaktdag.

Welke vegetarische restaurants de beste zijn volgens de kenners? Tuin van Eden, Vrijmoed, Oak Restaurant en Soup’R. Voor sojashakes moet je bij Lekker Gec zijn.

Galgenmaal

De woordgrapjes liggen voor het oprapen. Bar ben boos. Bar slecht. Behind bars. Het galgenhuisje was een klein, tochtig wachtkamertje waar veroordeelde criminelen met het zweet in de handen op hun (lijf)straf wachten.

Inmiddels is het al bijna 250 jaar een van de populairste kroegen van Gent. Het is te herkennen aan het kleine hoekhuisje met de hoge Hans en Grietje-ramen. En wat drink je daar? Het eigen Galgenbier natuurlijk.

Gentse plaatjes

Gent was ooit reus-ach-tig groot. In de elfde eeuw stond de stad zelfs te boek al de grootste van Noord-Europa na Parijs. Loop je nu door het autovrije centrum, dan wandel je door het verleden.

De gebouwen zijn dezelfde als toen een tikkie gerenoveerd, en op de vloer liggen kinderkopjes. Een hidden gem waar je lekker kunt relaxen, is het Appelbrugparkje. Op het gras langs de Lys heb je uitzicht op het Groot Vleeshuis, naast het Galgenhuisje, en de Vismijn.

Vintage op z’n vlaams

In diezelfde melancholische straatjes waar de tijd aan de klepel lijkt te zijn vastgeplakt, vind je steeds meer vintage winkels en boetiekjes waar je originele kleding, accessoires en hebbedingen voor in huis kunt kopen.

Patricia Vintage verkoopt vintage spullen van Chanel, Hermès en Prada, bij Priem koop je retrobehang en The Fallen Angels is dé plek voor oude filmposters en reclameborden.

Ook op de vrijdagmarkt kom je trouwens veel bijzondere, bruikbare spulletjes tegen.

Vreemde eend

Ondanks al die historie is Gent bepaald geen schone slaapster. Ja, in de vroege ochtendzon is het een vredig middeleeuws stadje, maar in de Werrengarestraat kraait de haan een ander lied.

Daar zie je kleurige en uitzinnige muurschilderingen, gemaakt door graffitiartiesten die hier hun kunst etaleren zonder het risico te lopen in het Galgenhuisje te worden gegooid.

Gents tussenuurtje

Wat doe je als er weer eens een les uitvalt, de zon lekker schijnt en je ineens een paar uurtjes vrij te besteden hebt? Vraag dat maar aan een van de duizenden studenten.

Vaak vind je ze met een picknickmandje tussen de ruïnes en wijnranken achter de oude Sint-Pietersabdij en ook bij de meer dan legendarische ‘frituur’ De Gouden Saté, in de rij voor een Julientje: patat met satékruiden, stoofvleessaus, mayonaise, gedroogde uitjes en stukjes viandel. Amai!

Extra tip

venTura: bier én belegde broodjes, de vaste stop van schrijver Herman Brusselmans.

Wat is jouw favoriete plaats in België? Waar je ook naartoe gaat vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante. Reizen er ook kinderen of huisdieren mee? Ook zij vinden altijd de weg terug naar je dankzij onze armband tags en pet tags.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.