Even aan het vitamine D-infuus

Zonvakantie

Niets zo lekker als de winter doorbreken met een vakantie naar de zon, even vitamine D absorberen. En voor wie niet van zonnebaden houdt: op deze plekken kun je ook in piramides kruipen, op vulkanen dansen en in tijdmachines stappen.

Als het gouden tapijt van het najaar plaatsmaakt voor een vloer van strooizout, dan weet je hoe laat het is. Winter is coming en daar is lang niet iedereen blij mee. Paarse handen, blauwe tenen, rode neuzen, gevoelloze vingers, bevroren ruiten, gladden stoepjes en dode vissen in de vijver.

En zo zijn er nog meer symptomen op te noemen van de niet door een gecertificeerde medicus vastgestelde, maar zelf gediagnosticeerde winterdepressie. Als het aan ons ligt, boeken we snel, in elk geval een enkeltje, naar een ver oord, balancerend onder de evenaar. Want geef toe: wat is er fijner dan je in hartje winter met het vliegtuig af te laten zetten op een plek waar je geen wanten, maar zonnebrand nodig hebt?

Curacao: zon, zee en nog eens zee

Ontkennen heeft geen zin. Het liefst lig je tijdens je vakantie in Curacao de hele week op het strand, je wentelend in de vitamine D. En wie zijn wij om je ongelijk te geven? Het is de enige plek in Nederland waar de zon het hele jaar door schijnt en de fenomenen sneeuw, strooien en schaatsen niet in de lokale van Dale staan.

Zonzekerheidjes: Egypte en Curacao

Zo zomers dat de Swimsuit Issue van Sports Illustrated dit jaar hier geschoten is. Zo zomers dat zelfs de Nederlandse taal, Antiliaans Beschaafd Nederlands, hier exotisch klinkt. En mocht je Jan Thiel Beach met z’n frikandellen op een gegeven moment wel hebben gezien, kijk dan even of je nog tijd hebt om de stranden van Grote Knip, Kleine Knip, Klein Curacao (spectaculaire boottrip!) en Santa Barbara te bestrijken.

Egypte: zon, zee en wereldwonderen

Ongeacht het jaar, decennium, eeuw of tijdperk dat je door Egypte wandelt, overal en altijd proberen ze op straat flikkerende kandelaren, kruiden, specerijen en kleedjes te verkopen. Doemen piramides in de woestijn op, lopen er kamelen rond en stroomt de Nijl naar het Noorden. Egypte is tijdloos en ook al rommelt het er weleens en is het politiek ongezellig, het blijft voor de toerist een wereldwonder om ooit nog eens af te vinken.

Van de hectische, stoffige straten van Caïro met moskeeën en minaretten tot de Vallei der Koningen in Luxor. Opstekers zijn de recente ontdekking van twee nog onbekende kamers aan de noord- en noordoostkant van de Piramide van Cheops en de opening van het Grand Egyptian Museum in 2018 – wat een van de grootste musea ter wereld wordt.

Wie gaat er voor een zonnig eilandgevoel?

La Palma en La Gomera: zon, zee en natuur

Vergelijk je de Canarische Eilanden met een schoolplein, dan zijn La Palma en La Gomera die twee meisjes achter in de hoek. Stil, bescheiden, een tikkie schuchter, maar jaren later van ongekende schoonheid. De twee eilanden missen de grote stroom toeristen en zijn daardoor puurder dan de andere kanaries.

Huur een auto en rijd via bananenplantages en wijngaarden langs uitgedoofde vulkanen en kliffen, op zoek naar helzwarte, met palmbomen omzoomde lavastranden en havenplaatsjes met simpele, maar voortreffelijke visrestaurants. Hou je oren goed open, want op La Gomera wordt in ’t uitgestrekte vloerkleed van bergen en dalen een eeuwenoude fluittaal ‘gesproken’.

Malta: zon, zee en cultuur

Malta heeft misschien de naam een strandvakantiebestemming te zijn, eentje waarop je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het strand bakt. Begrijpelijk, want met meer dan driehonderd dagen zon per jaar is er genoeg vitamine D voor iedereen. Maar laten we dit (ei)land in de Middellandse Zee niet te kort doen.

Dit stukkie land van amper 300 vierkante meter is tot in alle hoeken en kieren volgestouwd met kunst, cultuur en geschiedenis, soms zelfs wel tot 6000 jaar terug in de tijd. Verspreid over deze tijdcapsule vind je de mooiste kerken, prehistorische tempels en ruïnes, gefortificeerde stadjes en een piepklein hoofdstadje vol kaarsrechte, nauwe straten en strakke gevels met balkon. Ga je in 2018, dan zit je trouwens helemaal goed: dan is Valletta de Culturele Hoofdstad van Europa en staat het er bol van de tentoonstellingen, filmfestivals, popconcerten en exhibities.

Klinkt dat niet allemaal heerlijk? Welke bestemming spreekt jou het meeste aan? Vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.