Drentelen door Drenthe

Drenthe

Als er één plek is in Nederland waar je kunt onthaasten, dan is het wel Drenthe, de provincie waar de tijd heeft stilgestaan. Een paar tips voor een relaxed verblijf.

Plaggen of rollebollen?

Bij Drenthe hoort de plaggenhut. Plaggen-wat? Dat zijn kleine boerderijen die eruitzien als een dak op de grond. Dat klinkt superknus. In deze tijd ja. Waarschijnlijk dachten ze daar vroeger – zonder gas, licht of water – anders over.

The Tiny Houses voor de allerarmsten maken een doorstart mét keuken, badkamer, bedstee en open haard in Ruinerworld. Zoek je het liever hoger op, duik dan samen met je partner de hooiberg in. In Norg staan hooipieken met alle comfort van vandaag. Dat wordt nog lastig kiezen tussen rollebollen of Netflixen tussen het hooi.

Zeg ‘ns AA

Asfalt? Ga toch weg. Een zandpad bedoel je, naast pittoreske bruggen en wegen van oude klinkers. Ten noordoosten van Assen slingeren de beken door een landschap dat er al eeuwenlang precies zo bij ligt.

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa wordt dit gebied ook wel genoemd. Herrie wordt hier niet gewaardeerd. Nadat je een fiks stuk hebt gewandeld of gefietst, kom je op adem tijdens een high tea bij De Liefde van de Drentsche Aa.

Magische maan

De volle maan is magisch. Die grote, heldere bol laadt je op en zet alle zintuigen op scherp. Dwaal onder het maanschijnsel over natuurgebied De Hondsrug. Over de muisstille Kale Duinen, langs de hunnebedden en tussen de bomen bij het Boomkroonpad. Magisch, precies. Het enige wat je hoort, zijn de geluiden van de vleermuizen, bosuilen en nachtzwaluwen.

‘Alsof Van Gogh zó uit z’n bed is gestapt’

Van Gogh los

Zijn bed is onaangeroerd, zijn tekendoos geopend en het verfpalet staat klaar voor gebruik. In Veenoord is de tijd ergens in 1883 stopgezet.

Stap in het huis van Vincent van Gogh en proef de rust en ruimte van de omgeving zoals de meesterschilder die zo mooi in verf wist te vangen. Vervolg je trip terug in de tijd in Orvelte, een stokoud brinkdorp vol prachtige boerderijen en statige bomen.

Traveltip!

Wie groot denkt, gaat naar Wildlands Adventure Zoo Emmen. Voor wie oog heeft voor het kleine en gekke, is er Zoo Bizar. Aanschouw in een historische boerderij in Orvelte het vleerhondje, de armadillo, de chabokip, de naakthamster en andere beestjes die niet bepaald de knapste thuis zijn.

Wat is jouw favoriete plekje in Drenthe? Waar je ook naartoe gaat vergeet jouw bagagelabel niet zodat je met een gerust hart kunt reizen. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante. Reizen er ook kinderen of huisdieren mee? Ook zij vinden altijd de weg terug naar je dankzij onze armband tags en pet tags.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.