Boarden in de BALKAN!

Wintersport Balkan

Low budget & veel lokaal lekkers. Ken je de Alpen als je broekzak en ben jij het Hollandse hossen beu? In Servië heb je de pistes bijna voor je zelf. En voor een prikkie.

VIP-valley

Geen hossende Hollanders, wel mystieke landschappen met oude kloosters, warmgestookte berghutten en uitdagende pistes. Het grootste skiresort is Kopaonik, waar ook geregeld lokale beroemdheden verblijven (denk: tennisser Novak Djokovic).

Op het pistemenu: 21 liften, 30 kilometer goed verzorgde blauwe pistes, 19 rode en 6 zwarte. Ook heeft Kopaonik een giant slalom en super G/Downhill. En natuurlijk après-ski.

Kopaonik

Traveltip

“Ik ken Servië van links naar rechts, heb alles gezien. Maar vooral de šljivovica is ongekend. Ik ben er echt verslingerd aan geraakt!” – Pierce Brosnan

Appel en ei

Het grootste verschil met skiën in de Alpen vind je na afloop terug in je portemonnee. Al zitten ook in Servië de prijzen in de lift, je euro is nog steeds een daalder waard. In sommige skigebieden heb je al een skipas voor iets meer dan vijf euro.

In Kopaonik ben je in het hoogseizoen voor een dag nog geen dertig euro kwijt. Ook een ‘pivo’, biertje, heb je hier voor een prikkie (€1,50 ongeveer).

Wintersport 2018

Stevig likeurtje

Ben jij het type dat zijn organen bij vrieskou graag opwarmt met likeurtjes, dan is de Serviër je beste vriend. Veel inwoners stoken hun eigen rakija, de verzamelnaam voor sterke drank gemaakt van vruchten.

De populairste: šljivovica, een pruimenlikeur met soms wel tachtig procent alcohol.

Wintersport

Piste Prakkie

De verfijnde Franse keuken is niet wijd verspreid op de Servische hellingen, maar je kunt er wel voortreffelijk eten. Sterker nog: de plattelandskeuken van Servië past bij skiën als een cocktail bij een Caribisch eiland.

Bij restaurant Etno Kuca Koliba in Kopaonik kun je een aantal van deze stevige vlees- en groentegerechten proeven. Bij restaurant Mecava geeft televisiekok Lepi Brka (Mooie Snor) geregeld een moderne draai aan de traditionele keuken.

4x populaire skiresorts in de Balkan

Bankso, Bulgarije

Goede accommodaties, heerlijke pistes en alles ook nog eens heel betaalbaar.

Bansko 2018

Mariborsko Pohorje, Slovenië

Ideaal voor rookies en pro’s! Met als extra: tien kilometer aan verlichte pistes.

Mariborsko Pohorje

Popova Sapka, Macedonië

Niet meer dan tien kilometer pistes, maar dan weer wel een super offpiste-gedeelte.

Popova Sapka 2018

Jahorina, Bosnië en Herzegovina

Wil je skiën op een Olympische piste? Dan is Jahorina (Sarajevo) jouw bestemming!

Jahorina 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.