Je bent je koffer kwijt, wat nu?

Je bent je koffer kwijt! Dramatischer kan jouw vakantie niet beginnen. Al je waardevolle spullen zaten in die koffer. Zodra je doorhebt dat je koffer kwijt is dien je direct actie te ondernemen. Wat je dan kunt doen leggen we je hieronder uit. We behandelen waar jij recht op hebt van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.

Wacht niet met actie ondernemen.

Wanneer jouw koffer niet op de bagageband te voorschijn komt, kan het zijn dat deze vertraging heeft en dus niet kwijt is. Wel is het belangrijk om gelijk actie te ondernemen. Ga op zoek naar een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij waarmee je gevlogen hebt. Daar kun je vragen naar het Property Irregularity Report. Dit is een declaratieformulier dat binnen 5 dagen na verlies ingevuld dient te worden. Nadat je dit gedaan hebt is het verstandig om aan de vertegenwoordiger te vragen om de ‘World tracer’ te checken. Hiermee kan worden nagegaan waar je koffer is of waar deze kwijt is geraakt.

Property Irregularity Report

Je koffer komt te laat aan

Het kan voorkomen dat je koffer te laat aan komt. Hier kunnen diverse redenen voor zijn. Je hebt in dit geval recht op een vergoeding voor noodzakelijk spullen. Je moet dan denken aan toiletartikelen en kleding. De hoogte van de compensatie van deze spullen kun je terugvinden in de Algemene Voorwaarden van de maatschappij waarmee je gevlogen hebt.

Koffer kwijt, wat krijg je vergoed?

Wat jij terugkrijgt wanneer je koffer definitief kwijt is staat in het Verdrag van Warschau en het Verdag van Montreal. Hierin staat hoeveel vergoeding per kilo bagage jij van de luchtvaartmaatschappij kunt ontvangen. Wel is het zo dat de maatschappij waarmee jij gevlogen hebt niet verantwoordelijk is voor het verlies van:

 • geld
 • juwelen
 • zilverwerk
 • monsters
 • zakelijke documenten
 • elektronische apparatuur
 • andere waardevolle spullen

waardevolle spullen

Hoe kom je in aanmerking voor de vergoeding?

Wanneer na 3 dagen jouw bagage of koffer nog steeds niet gevonden is dien je het Bagage Inventory List (BIL) van jouw luchtvaartmaatschappij in te vullen. Dit dien je binnen 21 dagen na aankomst in te vullen en bij je luchtvaartmaatschappij in te leveren.

Ga veilig op reis. Bestel jouw bagagelabel

Hoe groot is de kans dat mijn koffer kwijtraakt?

Wereldwijd raken dagelijks ongeveer 90.000 stukken bagage kwijt op vliegvelden. De kans dat jij jouw koffer kwijtraakt is dus helaas aanwezig. Waarom raken bagage en koffers kwijt? Het kan op diverse plekken fout gaan:

 • Bij het in- en uitladen van het vliegtuig
 • Op de bagageband kan een ander per ongeluk jouw koffer meenemen
 • Tijdens vluchten met een transfer kan bagage kwijtraken

Voorkom verloren bagage, koop een kofferlabel

Hoe kun jij voorkomen dat jouw bagage of koffer kwijtraakt?

 1. Heel simpel: koop een kofferlabel.
 2. Koop een bagagelabel dat opvalt aan je koffer: een witte, zwarte of transparante
 3. Zorg dat je reisgegevens up-to-date zijn in de Tagonce app (AndroidiOS)

We hopen dat je wat hebt gehad aan deze blog. We waarderen het wanneer je het zou willen delen of het verder wilt vertellen aan je vrienden, zodat ook zij veilig en goed voorbereid op reis kunnen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.